sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Project Rommi - Osa 3: BAT 2.0

Viime syksynä silmiini osui mainos seminaarista, joka oli suunnattu rähjäherkille, epävarmoille ja ylikiihtyville koirille. Kyse oli siis BAT (Behaviour Adjustment Training) 2.0, jonka kuvaus osui ja upposi kyllä Rommiin kuin nenä päähän. En oikeastaan tiennyt mitään BATista ennen seminaaria joten avoimin mielin menin kuuntelemaan Miira Hellstenin seminaaria ja päästinhän me tekemään hihnan käyttöharjoituksia hallin puolelle, ilman koiraa siis.

Mitä BAT on?
Amerikkalaisen eläintenkouluttaja Grisha Stewartin kehittämä menetelmä, jossa autetaan niin koiria kuin muitakin eläinlajeja oppimaan itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja rähjäämisen tai pakoilun sijaan. BAT on kokonaisvaltainen menetelmä, joka koostuu koiran elekielen lukemisesta, uudenlaisista hihnankäyttötekniikoista, järjestetyistä BAT-treenisessioista ja arjen selviytymiskeinoista. BATin tavoitteena on siis vähentää koiran reaktiivisuutta ja muuttaa koiran tunnetilaa antaen koiralle tapoja ilmaista tarpeitaan hyväksytyllä tavalla.
Aluksi pyrkimys on järjestettyjen koulutustilanteiden avulla opettaa eläintä käyttämään omaa rauhoittavaa elekieltään tehden siitä kannattavaa eläinyksilölle rähisemisen, karkuun luikkimisen tai liian kiihkeästi toisten koirien luo ryntäilyn tilalle.

Namien sijaan BATissa korostetaan toiminnallisten palkkioiden sijaan. Toiminallisilla palkkioilla tarkoitetaan esimerkiksi seuraavia asioita
Luonnolliset:
  • Maassa olevat hajut
  • Muut mielenkiintoiset tutkittavat asiat
  • Maan kaivaminen



Ihmisen avustamat:
  •          Maahan heitetyt namit
  •          Muut tarkoituksella piilotetut namit
  •          Tuttujen ihmisten palaaminen, ns. turvapaikka




BAT käytännössä
Koiran annetaan tutkia ympäristöään ja koira pysäytetään ainoastaan silloin kun se liikkuu suoraan kohti triggeriä (ärsykettä). Koira saa ikään kuin haahuilla omien halujen mukaan, eikä sitä pyritä ohjaamaan lähemmäs tai kauemmas triggeristä. 
Kuva pöllitty täältä: http://empoweredanimals.com/BAT-basics.pdf
Alkuun harjoitteleminen aloitetaan kaukaa ja pidetään huoli, että koira pysyy rentona. Hihna (n. 5m pitkä) pyritään myös pitämään löysällä jatkuvasti, jottei se kiristä tunnelmaa. Pyritään myös luomaan koiralle tunne, että se olisi vapaana. Mikäli koira näyttää stressantuneelta, koira kutsutaan pois. Koiran mielentila on jaettu viiteen osa-alueeseen, joista seuraava on hyvä kuvaus. 

Kuva pöllitty täältä: http://empoweredanimals.com/BAT-basics.pdf
Aina puhtaan BATin toteuttaminen ei ole mahdollista (yllättävät tai ahtaa tilanteet), joten myös ”pelastusrengas” on oltava olemassa. Meillä se tarkoittaa luoksetuloa sekä kontaktissa seuraamista.

Rommin BAT
Seminaari oli viime vuoden lokakuussa, jonka jälkeen aloin Rommia kuljettaa heti pitkällä liinalla, joka auttoi paljon myös peitsaus ongelmaan. Alkuun pitkän hihnan käyttö on vaikeaa, varsinkin kun on toinenkin koira lähestulkoon aina mukana, mutta siihen tottuu. Pitkän hihnan suurin etu on se, että näkee mitä koira tekee ja pystyy siihen myös reagoimaan. Muutaman kerran käytiin loppu vuodesta tekemässä tokotreeneissä BAtti eli haahuiltiin kentän ympärillä kun muut treenasivat. Ei mikään optimaalitilanne koska triggereitä oli useita. Näissäkin tilanteissa on mahdollisuus oppia Rommin käyttäytymistä ja hyviä tilanteita, joissa Rommin ensin katsoi ja sitten jatkoi haisteluaan saatiin useita.

Ensimmäiset varsinaiset BAT treenit pidettiin viimeviikolla, toisen BATin harrastajan kanssa. Rommi oli alkuun kovin hämmentynyt siitä, että mitä sen pitäisi tehdä. Varsinaista triggeriä meillä ei ollut, mutta liikkujia oli muutenkin paljon, joten häiriötä oli Rommille välillä liikaakin. Miten Rommi sitten reagoi koiriin kun sai itse valita? Ensin tuli yksi pieni PIIP ja sitten kauheeta kyytiä vastakkaiseen suuntaan. Näin kävi muutaman kerran ja nyt jälkeenpäin ajateltuna on sanomattakin selvää, että treeni oli liian vaikea. Triggereitä oli liikaa ja ne olivat liian lähellä. Myös ihmisiä Rommi lähti väistämään.  Seuraaviin treeneihin pitää valita rauhallisempi paikka ja vain yksi triggeri, joka voisi aluksi olla pelkkä ihminen.


Treenien jälkeen muutin ohitustekniikkaa. En syötä Rommille enää nameja kädestä vaan heitän kourallisen tien penkalle, josta se saa niitä etsiä. Ihmisten kanssa toimii hyvin, mutta koiria ollaan toistaiseksi vain vältelty. Tänään kuitenkin lenkiltä palatessa tuli tilanne, jossa koira tuli edestä ja takaa eikä väistämään päässyt. Viimeset namit vaan hankeen ja kummasti Rommi jaksoi keskittyä namien haisteluun kun toinen koira meni ohi. Jes, näillä jatketaan!


Lisää tietoa löytyy täältä: http://empoweredanimals.com/ ja esimerkki videota BAT treeneistä täältä: https://www.youtube.com/watch?v=nffhjdQGvLU






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti