sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Luonnetesti 2.10.11

Viikko on rauhallista kotona oleilua, peruttujen agilityreenien vuoksi. Ainoastaan maanataina käytiin tokoilemassa  Hervannassa. Tänään kuitenkin päästiin kauan odotettuun luonnetestiin. Olin ennalta miettinyt mitkä voisi olla meidän pisteet ja ne on tässä suluissa ilmotettu. Tässä siis pisteet osa-alueittain:


1. Toimintakyky: -1 Pieni (+1 Kohtuullinen)
Toimintakyky meni harmittavasti miinukselle, mutta toisaalta ei se yllätyskään ollut. Toimintakyky kuvaa koiran ominaisuutta toimia pelottavissa tilanteissa. Pimeässä huoneessa Zorrolla kesti aikansa ennen kuin uskalsi tulla lattialla olleen kahisevan pressun yli. Kahdella yskäisyllä kuitenkin löysi mut sieltä...


2. Terävyys: +1 Pieni, ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua (+1)
Tätä testattiin erityisesti sillä, että koira jätettiin yksin kiinni seinään ja tuli hyökkäys. Zorro yritti pakoon, mutta oli heti kaveria tuomarin kanssa kun hyökkäys loppui. Terävyys on koiran taipumus reagoida aggressiivisesti yllättävän ärsytyksen sattuessa.


3. Puolutushalu: +1 Pieni (-1 Haluton)
Ajattelin, että tää vois mennä miinuksellekin, mutta osotti kuitenkin jonkinlaista halua puolustaa, tosin vain mun jalkojen takaa.


4. Taisteluhalu: +2 Kohtuullinen (+2)
Ei osannut ensin leikkiä kepillä tuomarin kanssa, mutta pehmeä lelu kelpasi jo paljon paremmin, eikä meinannut irrottaa ollenkaan. Ei osottanut kuitenkaan taistelunhalua missään muussa tilanteessa.


5. Hermorakenne: +1 Hieman rauhaton (+1)
Tätä mää pelkäsin, että menee miinukselle, mutta ei. Kyllä sillä jonkunlaiset hermot kuitenkin on.


6. Temperamentti: +2 Kohtuullisen vilkas (+2)
Onhan se vilkas ja härää normaalisti paljon, mutta rauhottui kuitenkin paineistavissa tilanteissa.


7. Kovuus: -2 Pehmeä (-2)
Tuomarin mukaan tämän koiran suurin ongelma, joka näkyi läpi testin. Pehmeä koira ei palaudu nopeasti pelottavista tilanteista ja näinhän se on Zorron kohdalla.


8. Luoksepäästävyys: +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin (+3)
Zorro kaveeras taas kaikkien kanssa ihan kympillä, jopa heti hyökkäysten jälkeen. Ei ihan perus perro tässä mielessä.


9. Laukaisupelottumuus: ++ Laukaisukokematon (++)
Vähän se jäi tiirailemaan, että mitä tapahtuu. Mutta suhteellisen pienet reaktiot kuitenkin


Yhteispistemäärä kaikkien kertoimien jälkeen: 101 ++ (maksimi luonnetestissä on +300p, hyväksytty tulos +75p.)


Joten hyväksytty tulos tuli ja siitä olen onnellinen. Testi ei tuonut tullessaan oikeastaan mitään yllätyksiä. Yllättävän paljon koira kyllä haukku. Alun kelkka oli Zorrolle ehkä se pahin vaikka aluksi esittikin ettei edes huomaa koko hökötystä. Paljon sai suostutella koiraa lähelle ja senkin jälkeen Zorro pelkäs sitä ihan tosissaan. Vähän kyllä pelkäsin sitä mitenkä koira palautuu koko testistä, mutta koira oli jo oma itsensä ennekun lähettiin ajalemaan takasin päin testipaikalta. Nyt väsynyt piski nukkuu tyytyväisenä ansaittuja päiväunia. Illalla meillä olisi vielä agilitytreenit, mutta jätetään ne nyt väliin, että koirus saa kunnolla levättyä.


Tähän perään nyt vielä  luonnetestin videot. En omista minkäänlaista videon käsittelyohjelmaa, joten pätkissä osiot on vähän sekaisin... Mikäli joku tietää jonkun yksinkertaisen (ja ilmaisen )ohjelman, saa vinkata!! Loppukommenteissa on hyvin selitetty miten kukin osa-alue on arvioitu ja ylipäätänsä luonnetestin pistelaskusta.


Testit: http://www.youtube.com/watch?v=997j8yWxzNE
Loppukommentit: http://www.youtube.com/watch?v=xpfUOvKgy0M

4 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista :) Mä haluaisin kanssa testauttaa Marvinin, mutta eihän ne noita sekarotuisia piskejä halua sinne ;) Muutenkin kyllä vähän arvelluttaisi sen traumojen kanssa jotkut niistä tehtävistä... Noh, keittiöpsykologialla mennään.

  VastaaPoista
 2. Onpa jännää, mä haluan myös viedä Jerikon testattavaksi, varmaan ensi keväänä. Odotan jo innolla, kun niin kiinnostaa että mitä pisteitä tulisi ja miten reagoisi. :)

  Täytyyhän pisteet aina suhteuttaa rotuun ja mikä on rodulle luonteenomaista, ei kannata niihin täysiin pisteisiin verrata. Varmaan nuo Zorron pisteet on aikalailla sellaisia mitä espanjan vesikoirat saa yleensäkin, vai mitä olet mieltä..?

  VastaaPoista
 3. Joo ei tarkotus ollutkaan verrata niihin täysiin pisteisiin, enkä varmasti edes haluaisi koiraa jolla täydet pisteet olisi. Nopeesti verrattuna vuonna 2010 espanjanvesikoiria testattiin 33 kpl ja pisteet vaihtelivat välillä 34-176 pistettä. Sinänsä siis keskiverto tulos perrolle!

  VastaaPoista
 4. Ihan keskiverto siis. :) Aattelinkin lähinnä, että joku muu, joka ei välttämättä tiedä luonnetestistä silleen, saattaa verrata täysiin pisteisiin.. Kyllä sellainen koira jonka pisteet alkaa lähennellä täysiä on jo aikas vaikea tapaus, itsekään en sellaista haluaisi.. =/

  VastaaPoista