sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Kepit!

Pikku hiljaa on tullut ajankohtaiseksi alkaa miettimään miten Rommille alkaisi keppejä opettamaan. Tyylejähän on monia:
-Kädellä vetämällä koira saadaan nopeasti menemään kepit, mutta koira ei opi (ainakaan nopeasti) suorittamaan keppejä itsenäisesti, mikä on ainakin meillä ehdoton vaatimus.
-Verkkojen tai ohjureiden avulla opettaminen. Tekniikalla yritetään saada koiran lihasmuistiin pujotteluliike ja sitä myöten itsenäinen keppien suoritus. Verkkojen ja ohjureiden häivytys tuntuu kuitenkin turhan työläältä. Toisaalta sisään menojen opettamiseen tätä voisi käytää avuksi.
- Kujakepeillä koira oppii itsenäisen suorituksen alusta asti. Kuja pidetään ensin hyvinkin leveänä ja pyritän koiran nopeaan keppien suorittamiseen. Kujaa kaventamaalla koira pikku hiljaa oppii pujottelemaan myös suorat kepit.
Vinokepit toimivat samalla tapaa kuin kujakepit, mutta vinokepeissä on kepit heti suorassa linjassa, mutta kallellaan niin, että koira osaa ottaa aina oikean puolen kepeistä. Kuulemma tällä tavalla koira oppii hyvän pujottelutekniikan, ns. kauhomisen
- 2x2 tekniikka tuntuu olevan tämän hetken kuumin juttu. Koiralle opetetaan kepit ensin kahdella sitten neljällä, kuudella jne. Tekniikassa hyödynnetään myös kujakeppien ideaa. Hyvää tässä tyylissä on se, että koiralle opetetaan itsenäinen kepeille haku heti alkuunsa kahdella kepillä.

Zorron opetin aikanaan kuja- ja vinokeppien yhdistelmällä. Irtokepit oli aluksi kujassa ja kun kuja kapeniu kepit vinoutuivat ja pikkuhiljaa aina suorempaan ja suorempaan. Tekniikka oli varsin hyvä ainakin Zorrolle. Noin kuukaudessa koira pujotteli jo ihan nätisti 12 keppiä. Tosin kulmat oli vaiheessa ja vauhtia puuttui. Avain harjoittelussa oli kuitenkin treenikerrat niin kuin on varmasti kaikissa tekniikoissa. Eli paljon laadukkaita, LYHYITÄ treenikertoja! Tästä johtuen olen hylännyt verkkojen tai ohjureiden käytön. En vain yksinkertaisesti jaksaisi mennä riittävän usein hallille, jossa verkot olisi. Kädellä vetäminen on nyt niin no no, että ei sitä tarvi edes perustella.  Eli jäljellä on siis kuja/vinokepit ja 2x2 tekniikka. 2x2 kiinnostaisi todella, mutta kannattako vaihtaa hyväksi havaittua tekniikkaa? Hyviä videoita löytyy muuten youtubesta, esim tämä. No päädynpä mihin hyvänsä, aloitettiin tällä viikolla pikku hiljaa sisäänmenokulmien treenaminen. Kahdella kepillä mennään. Videoin meidän kolmannet treenit ja tältä se näyttää nyt. Menee jo ihan nätisti joka kulmasta, mutta vielä  tietysti treenataan. Täytyy itse keskittyä palkan suuntaan ja ruveta palkaamaan mieluummin lelulla. Meidän pikkiriikkisellä pihalla vaan ei hirveesti mahdu lelua käyttämään.

2 kommenttia:

 1. Mä sain just ohjeeks ettei keppejä kannata aloittaa tekemään kun vasta sitten kun "pentu" on kuvattu terveeks luustoltaa eli aikaisintaa 1v. Keppien pujottelu on sen verran vaativaa, että siinä saa pahimmassa tapauksessa koiran rikottua :( Mutta sitten kun keppien aika tulee niin meillä mennään 2x2, mutta siis aloitetaan homma aikaisiin ens vuoden puolella :)

  Terveisin Anna Ja Gemma-sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tästä vissiin ollaan aika montaa mieltä. Olen kans yrittänyt vähän mieleipiteitä kysellä. Sisäänmenoja nyt ainakin voi treenata jo nyt, mutta varsinaisesti pujottelusta en sitten tiedä. Täytyy kattoo, että malttaako sitä odottaa ens vuodelle.

   Poista